Heb jij ’s ochtends weinig tijd om goed te ontbijten? Zet dan de wekker toch maar een kwartiertje eerder. Goed ontbijten staat namelijk gelijk aan een goeie start van je dag!
Over geen enkele maaltijd is zo veel discussie als over het ontbijt. Sommige voedingsdeskundigen stellen dat het overslaan van je ontbijt geen probleem is, omdat je lichaam best een paar uur zonder eten kan. Het kan dus geen kwaad om niet te ontbijten. Maar er zijn ook genoeg aanwijzingen dat het beter is om wél elke dag te starten met een ontbijt. We zetten de voordelen even voor je op een rij.
Na een nacht slapen heeft je lichaam al een behoorlijke tijd geen voedingsstoffen meer binnengekregen. Het verbranden van voedsel levert energie, dus zeker als je ’s ochtends op de fiets naar je werk gaat, de dag start met sporten of lichamelijk inspannend werk doet, is je ontbijt een onmisbare basis.
Verschillende onderzoeken laten zien dat ontbijten gunstige effecten kan hebben op je gezondheid. Zo zou het risico op overgewicht*, diabetes type 2, hart- en vaatziekten** en hoge bloeddruk hoger zijn als je het ontbijt overslaat.
Het is niet duidelijk of dit komt door de gemiste maaltijd, of omdat mensen die niet ontbijten in het algemeen een minder gezonde leefstijl hebben. Ontbijt je niet, dan is de kans groter dat je later op de dag gaat snacken. En die lekkernijen smaken heerlijk, maar zijn niet altijd even gezond door de aanwezige geraffineerde suikers of vetten. Een stuk fruit is dan weer een prima opkikkertje – dankzij de fructose – om overdag of tussendoor te eten.
Een vezelrijk ontbijt geeft je voldoende energie om je dag te starten!
Snel een kop koffie drinken en dan de deur uit? Niet echt een relaxed begin van je dag. Gun jezelf een rustig moment met een lekker ontbijt. Kies voor iets wat je echt lekker vindt en geniet daarvan. Het positieve gevoel dat je krijgt van goed voor jezelf zorgen, neem je mee tijdens de rest van de dag!
Maar wat zijn nu de ingrediënten van een gezond en evenwichtig ontbijt? Een vezelrijke maaltijd is alvast een goede start van je dag. Kies bijvoorbeeld voor volkorenbrood met beleg of ontbijtgranen met yoghurt of melk. En fruit? Dat mag uiteraard niet ontbreken op de ontbijttafel! Kiwi’s zijn alvast een slimme keuze. Zo zijn ze een natuurlijke bron van vezels en bevatten ze een flinke dosis vitamine C en E. Deze ontbijttortilla met pindakaas en kiwi zijn alvast een lekkernij om je dag te starten.
ONTDEK HET RECEPT* Song WO, Chun OK, Obayashi S, et al. Is consumption of breakfast associated with body mass index in US adults? J Am Diet Assoc. 2005;105:1373–1382.
** Shuang Rong, Linda G. Snetselaar, Guifeng Xu, Yangbo Sun, Buyun Liu, Robert B. Wallace and Wei Bao. Association of Skipping Breakfast With Cardiovascular and All-Cause Mortality. J Am Coll Cardiol. 2019 Apr, 73 (16) 2025–2032